Guasha. Chinese volksgeneeskunde is erg eenvoudig en effectief.

Behandel verkoudheid, gewrichtspijn, spierpijn, reumatische pijn met Guasha. Volksgeneeskunde is simpel dus houden we het bij een hele simpele uitleg. Met Guasha-techniek schrapen we de huid op een zodanige manier dat de doorbloeding van de onderliggende weefsels sterk wordt verbeterd en de opgeslagen afvalstoffen vrijgemaakt worden en door het bloed kunnen worden verwijderd of door de poriën van de huid worden afgevoerd.

Volgens de duizenden jaren oude Chinese geneeskunde stroomt aan de oppervlakte van ons lichaam de vitale levensenergie door energiebanen die met het inwendige van ons lichaam in verbindingen staan. Door deze energiebanen ook wel meridianen genoemd worden de functies van onze inwendige organen beïnvloed en gestuurd. Wanneer we vermoeid zijn of door stress slecht functioneren dan kunnen de afvalstoffen van het lichaam onvoldoende naar buiten afgevoerd worden door onze uitscheidingsorganen. Het bloed raakt zo vervuild en het lichaam zoekt een plaats om de vervuiling uit het bloed op te bergen. In veel gevallen blijken de weefsels onder de huid hier een belangrijke plaats te vormen. Hierdoor raakt ook de circulatie van de vitale energie verstoord wat weer door werkt in de functies van de inwendige organen. Hierdoor kan een situatie ontstaan die zichzelf in stand houdt. Een belangrijke plaats vormt hier vooral de rug. De spieren langs de gehele rug en vooral dichtbij de wervelkolom hebben een sterke invloed op de inwendige organen. De zenuwen, die tussen de ruggewervels door uit het ruggemerg naar buiten komen, beïnvloeden de functies van de dieperliggende inwendige organen. Mede hierdoor is de huid van de rug een heel belangrijk gebied voor de behandeling. De meest simpele benadering is dat je kan gaan schrapen op de plaatsen waar pijn of stijfheid of spierverharding zit. Op al deze plaatsen zit een stagnatie van de vitale energiestromen en het bloed wat de oorzaak ook moge zijn. De techniek We gebruiken een platte jadesteen zie foto. Eventueel is een flinke lepel ook bruikbaar. Deze steen houden we zo vast dat de onderkant van de steen in onze handpalm ligt en de bovenkant van de steen met de duim wordt vastgehouden. 

Met een flinke druk wordt de steen op de huid gedrukt die daarvoor met olie is in gesmeerd. Onder een hoek van ongeveer 45 graden wrijven we in de richting waarin we onze pols houden. We maken slagen van ongeveer 15 cm. Ongeveer 20 tot 30 slagen op dezelfde plaats en dan schuiven we zonodig op. Je kan hiervoor ook een lepel gebruiken waarbij de bolle kant in je handpalm zit en je met de duim in de holle kant van de lepel vast houdt. Een groentelepel, opscheplepel uit het bestek leent zich hier heel goed voor. De huid wrijven we rijkelijk in met wat olie. Een olie gebruiken die de doorbloeding bevorderd of bijv. een combinatie van dun insmeren met tijgerbalsem en daarna gewoon wat olijfolie daaroverheen. Is niets anders in voorraad dan gewoon plantaardige olie als smeermiddel gebruiken. 

Oppassen dat je de huid niet beschadigd met schrapen. Tijdens het schrapen voel je verschil in de veerkracht en weerstand van de huid. Je voelt ook verhardingen waar je extra aandacht aan geeft. Tijdens en na het schrapen kan de huid verkleuren, op sommige plaatsen kunnen in de huid rode gebieden tot donker rode plekken ontstaan, dit gebeurt voornamelijk soms op de rug wanneer er veel afvalstoffen in de spieren zijn opgeslagen. Het is niets verontrustend de plekken verdwijnen na een paar dagen vanzelf. Het is een goed signaal en bewijst hoe nuttig de behandeling is.

De plaatjes geven aan op welke plaats en in welke richting je het beste kan schrapen op de verschillende lichaamsdelen. De lengte van de pijl geeft aan hoe groot het gebied is dat geschraapt moet worden. Op de plaatjes vind je ook de nummers van de acupunctuurpunten die door het schrapen worden beinvloed en hun speciale werking op het lichaam en de klacht uitoefenen. De punten en gebieden moeten altijd links en rechts op het lichaam worden behandeld. 

Normaal kouvatten, virusinfectie. Kouvatten is een veel voorkomende aandoening die in alle seizoenen voorkomt. De westerse geneeskunde rangschikt deze klachten als virusinfectie. De Chinese geneeskunde rangschikt ze onder de aandoeningen t.g.v. wind-koude, wind-hitte, zomer hitte en vochtigheid. De belangrijkste symptomen zijn: hoofdpijn, koorts, rillingen, vermoeidheid, verstopte neus, niezen, pijnlijke keel, droge hoest, gevoelige soms pijnlijke ledematen. Sommigen hebben ook klachten van de spijsvertering zoals slechte eetlust, misselijkheid, verstopping of diarree, overgeven e.d.

Belangrijke punten en gebieden: Koorts: Baihui GV14, Quchi LI11, Hegu LI4. Neus,keel, oren, hoofd: Baihui GV14, Quchi LI11, Hegu LI4, Yingxiang LI20, Fengchi G20, Yamen GV15. Luchtwegen: als vorige toevoegen Lueque L7, Zongfu L1. Spijsvertering en vermoeidheid : Zusanli S36, Quchi LI11, Hegu LI4.

Deze eenvoudige cursus is begrijpbaar voor iedereen en gaat verder, 7 pagina's informatie.  Onderwerpen: Eenzijdige nek en schouderpijn uitstralend naar de elleboog, Stijve nek moeite met buigen en rond draaien van de nek, Ontsteking of pijn van het schoudergewricht, spieren en banden, Tenniselleboog, pijn en ontsteking van polsgewrichten, pijn en ontsteking van de knie, pijn in de heup door een slechte doorbloeding vanhet heupgewricht, acute reuma of artritis. Onze spierolie Cajeputi is een uitstekende Guasha olie. 

De guashacursus is te bestellen inclusief een jadesteen en spierolie voor € 15,00 excl verzendkosten

Bestellen klik hier: driekvdvet@gmail.com of via onze intenetwinkel op  www.nanozilverwater.nl

Deel deze pagina