Chelidoniumzilvercreme. potje 35 ml of pot 200ml.

Een intrekkende crème die niet vet aanvoelt en uitermate geschikt is voor verzorging van de hevig jeukende en schilferende en geïrriteerde huid werkt langdurig en bijzonder verzachtend bij jeuk. Ook als wrattencrème te gebruiken. In deze bijzondere creme worden de bijzondere eigenschappen van colloidaal zilver gecombineerd met bijzondere eigenschappen van de tinctuur van Stinkende Gouwe, de Chelidonium majus.  Deze plant is mischien wel het beste kruid voor de lever en gal. De Chelidoniumzilvercreme heeft een zalfbasis die gemakkelijk in de huid trekt en zo vanuit de huid door zijn cheldoniumbestanddelen ook een invloed heeft op de functie van lever en gal. Tijdens zwangerschap en borstvoeding moet deze zalf daarom niet gebruikt worden.

Mellie Uyldert, de bekende Nederlandse kruidengenezeres en kruidkundige uit de vorige eeuw schreef over Chelidonium: Deze merkwaardige plant met haar gele bloemen en van onderen blauwgroene bladeren was een bekend geneeskrachtig kruid, maar raakte in de vergetelheid. Tegenwoordig wordt dit kruid weer in ere hersteld.

Dit kruid dat in Europa en Azie als onkruid langs wegen, struikgewas, graag onder hagen en in tuinen groeit is misschien wel een van de beste kruiden bij lever en gal bezwaren en een van de beste reinigers van het bloed, grijpt diep in op het gehele gestel en heeft daarmee een zeer veelzijdige toepassing. Men gebruikt daarvoor de tinctuur, die de galafscheiding stimuleert. Nu behoort tot de taak van de lever ondermeer de ontgifting van de door de poortader uit de darm aangevoerde voedselbrij. Wanneer de lever hierin tekort schiet worden de voedingsvergiften niet voldoende onschadelijk gemaakt en geraken in het bloed en daarmede op allerlei plaatsen van het lichaam. Daaruit kunnen allerlei kwalen voortkomen. Allerlei huidaandoeningen komen van binnenuit, daar het lichaam probeert vaak het vergif door de huid en slijmvliezen uit te drijven wanneer er op een andere manier onvoldoende gebeurt. Vandaar dat vaak in afwisseling voorkomen van darmkrampen (directe vergif-werking), astma en huiduitslag (eczeem) bij het zogenaamde allergische type, dat dan soms alleen maar lijdt aan een verzwakte leverwerking. Dit type geneest en dan ook door speciale leverkruiden van al deze kwalen tegelijk, en wel in het bijzonder door een kruid als stinkende gouwe.

Allerlei huidaandoeningen komen van binnenuit, daar het lichaam probeert vaak het vergif door de huid en slijmvliezen uit te drijven wanneer er op een andere manier onvoldoende gebeurt. Al heel vroeger wist men, dat de krachten van dit kruid diep in het gestel ingrijpen, je constitutie kunnen omzetten, en de bloedsamenstelling kunnen veranderen. Het is een buitengewoon kruid, dat uit het vergeetboek gehaald dient te worden, vooral in deze tijd. Het sap van de gehele plant oefent een oplossende werking uit op het poortader-systeem en in de lymfevaten van het onderlichaam. Bij toepassing voor de huid betreft, gebruikt men niet alleen de tinctuur inwendig, maar ook het sap of een zalf daarvan uitwendig. 

De tinctuur werkt ook op wratten en allerlei schubbende en jeukende eczemen, en zowel uitwendig (zalf) als inwendig (tinctuur) ook bij psoriasis. De bestanddelen van de Chelidoniumtinctuur hebben ook een pijnstillende en ontkrampende werking. Het alkaloïde:chelidonine die dit kruid met zijn familieleden klaproos, maankop enz. gemeen heeft, heeft ook een pijnstillende en ontkrampende werking. Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven moeten geen Chelidonium inwendig gebuiken. 

Deel deze pagina